Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ

ΓΑΛΑ ΣΟΓΙΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ

Γάλα σόγιας: είναι υδατικό εκχύλισμα των καρπών της σόγιας που περιέχει κυρίως νερό, υδατοδιαλυτές πρωτείνες , υδατάνθρακες και διεσπαρμένα σταγονίδια λαδιού. Προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση ή ο διαχωρισμός των ουσιών του γάλατος χρησιμοποιούνται γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές ( μονογλυκερίδια- διγλυκεριδια λιπαρών οξέων , καραγενάνες) ή επιπλέον στάδια επεξεργασίας.







Συστατικά:
• Στα 100 ml γάλα σόγιας περιέχονται 141 kcal
• δεν περιέχει χοληστερόλη
• 14γρ πρωτείνη στα 100 ml
• είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολενικό, λινολεϊκό)
• Χαμηλό σε κορεσμένα λίπη
• Ισοφλαβονοειδή (βιοενεργά συστατικά που βοηθούν στην πρ΄ληψη διάφορων νόσων)
• Χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο (83 mg στα 100ml γάλα σόγιας)
• Δεν περιέχει λακτόζη (κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη)
• 3 mg σίδηρος
• Περιέχει φυτικές ίνες
• Καλή πηγή λεκιθίνης
• Καλή πηγή βιταμίνης Ε 1,35mg
• Νιασίνη: 1,6mg
• Βιταμίνη Β6: 0.23mg
• Φυλλικό οξύ: 55mg


Το γάλα σόγιας πρόκειται για τη συνηθέστερη εναλλακτική επιλογή του αγελαδινού γάλακτος. Είναι ελαφρώς πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες συγκριτικά με το αγελαδινό, αλλά οι πρωτεΐνες αυτές είναι χαμηλής βιολογικής αξίας διότι στερούνται ορισμένων σημαντικών αμινοξέων. Αντίθετα, περιέχει ικανοποιητική ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, ενώ θεωρείται φτωχό σε κορεσμένα λιπίδια και χοληστερόλη. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η πλούσια περιεκτικότητά του σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (αντίθετα με το αγελαδινό γάλα που περιέχει κορεσμένα λιπαρά). Η παρουσία φυτο-οιστρογόνων είναι αυτή που κάνει ορισμένους γιατρούς να το συνιστούν στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Όσοι παρουσιάζουν δυσανεξία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος ή στη λακτόζη, μπορούν να καταναλώσουν ελεύθερα γάλα σόγιας. Τέλος, το γάλα σόγιας δεν έχει για πολλούς ευχάριστη γεύση για αυτό συχνά οι εταιρίες παραγωγής του χρησιμοποιούν ενισχυτικά γεύσεις.


Αγελαδινό γάλα: Το αγελαδινό γάλα είναι μία πλήρης τροφή, που καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός. Για την ακρίβεια, αποτελείται από πρωτεΐνες, λακτόζη, τριγλυκερίδια, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες (B2, A και κυρίως D). Είναι πλούσιο σε περιεκτικότητά σε ασβέστιο και λυσίνη, ένα αμινοξύ που συχνά λείπει από τις φυτικές πρωτεΐνες. Επιπλέον, το αγελαδινό γάλα περιέχει κατά μέσο όρο 4% λιπίδια στα 100ml, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι κορεσμένα λιπαρά. Το αγελαδινό γάλα, όμως, υστερεί σε λινολεϊκό οξύ συγκριτικά με το μητρικό γάλα, το οποίο είναι 50 φορές πιο πλούσιο. Η κατανάλωσή του είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, διότι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης του σκελετού και διατήρησης της πεπτικής γαλακτικής χλωρίδας. Επιπρόσθετα, ευνοεί την απορρόφηση του ασβεστίου. Εντούτοις, έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές δυσανεξία στη λακτόζη, εξαιτίας της έλλειψης λακτάσης στους ενήλικες. Το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο και σε μεταλλικά στοιχεία, με κυρίαρχο το ασβέστιο και το φώσφορο, που ευνοούν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Περιέχει όλες τις βιταμίνες, με εξαίρεση τη βιταμίνη Β12. ενώ περιέχει 0,1 έως 0,2mg βιταμίνης D και 2mg βιταμίνης C.
Συστατικά:
• το πλήρες περιέχει 4% στα 100 ml, το ημίπαχο 1-2 % και το άπαχο έχει 0%
• στα 100ml έχουν 122 mg Ca
• 3,3 g πρωτεινες
• 2 mg βιταμίνη C
• 0,1-0,2 mg βιταμίνη D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου