Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ????


ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 25 ΧΡΟΝΙΑ????
Έχετε σκεφτεί ποτέ  κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκε ο τρόπος που ντυνόμαστε  σήμερα και η γενικότερη κατάσταση  στο χώρο της μόδας ?Μια αναδρομή στα άδυτα των ατελιέ θα μας αποκαλύψει πολλά… Κάθε ρούχο που φοράμε σήμερα, ήταν χωρίς υπερβολή μια μικρή εφεύρεση από πρόσωπα γεμάτα φαντασία ,δημιουργικότητα κ θάρρος !Αν  και η ιστορία της μόδας ξεκινά με την ανάγκη του ανθρώπου να κρύψει την γύμνια του, εμείς θα αναφερθούμε στα 25 τελευταία χρόνια που μετέτρεψαν την μόδα σε πραγματική βιομηχανία ,με πλήθος ειδικών να ασχολούνται με τον τομέα αυτό!

Η αίγλη  και η πορεία για το σημερινό lifestyle  ξεκινά στο τέλος της δεκαετίας του 80 (1989)οπού τα χρυσά κορίτσια του modeling  Campbell ,Evangelista , Crawford   μεσουρανούν! Χαρακτηρίζονται ως top models  και κάθε σχεδιαστής  τις θέλει στα  fashion shows του!Η Evangelista  είχε πει <<we dont wake up for less than $10.000 a day!>> -(δεν ξυπνάμε για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα)!Από τότε όλο και  περισσότερα μοντέλα κλείνουν συμβόλαια με αμύθητα ποσά(Gisele, Kate moss)!

1991 και η αρχισυντάκτρια της αμερικάνικης vogue Anna Wintour,κάνει την ανατροπή και για πρώτη φορά σε εξώφυλλό περιοδικού μόδας φιλοξενείτε ένας celebrity  έξω από τον χώρο της μόδας!Η  kim basinger ποζάρει με νάζι και ανοίγει το δρόμο σε  άλλους στάρς να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στο fashion industry,λανσάροντας νέα προϊόντα !
                   
Αν δεν ήταν η sarah Jessica parker  δεν θα ξέραμε τα μοναδικά παπούτσια του louboutin!Οι εξελίξεις συνεχίζουν ραγδαίες ,χρόνο με τον χρόνο έρχονται τα πάνω κάτω ,νέοι σχεδιαστές αποκτούν δύναμη και νέες στρατηγικές διαμορφώνονται!

Tο 1994 οι αμερικάνοι σχεδιαστές κυριεύουν την Ευρώπη και πέρα από τα δικά τους brands  αναλαμβάνουν την καλλιτεχνική διεύθυνση ευρωπαικών μεγαθυρίων, μεταφέροντας και την δική τους κουλτούρα!( όπως ο tom ford τον οίκο Gucci!).

  

Και μπορεί οι γάλλοι σχεδιαστές να σημειώνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις, βρετανοί σχεδιαστές εισχωρούν στο Παρίσι και σπάζουν το γαλλικό μονοπώλιο!Ο john Galliano θα απογειώσει τον οίκο dior! Και άλλοι άγγλοι θα ακολουθήσουν… Al mc queen, stella mccartney !

 
3 χρόνια είναι αρκετά για να καθιερωθούν στο χώρο της δημοσιογραφίας και στις συνειδήσεις του κοινού οι fashion editors!Επαινούν, κατακρίνουν και σε όποιο προϊόν αναφερθούν γίνεται αμέσως δημοφιλές! Το 1997 η <<baguette bag >> που κρατούσαν διάφοροι αρθρογράφοι στα ευρωπαϊκά fashion shows  αποτέλεσε το <<fashion item>> της χρονιάς, εκτοξεύοντας  τις πωλήσεις  στα ύψη.
  

2001 και η νέα χιλιετία είναι εδώ !Η  οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει  μεγάλες σπατάλες, και ρούχα που έχουν ξαναφορεθεί δεν θεωρούνται πια από <<δεύτερο χέρι>> ,αλλά χαρακτηρίζονται ως vintageJulia Roberts δεν διστάζει να φορέσει στα όσκαρ τουαλέτα που είχε φορεθεί ξανά!Η πλειοψηφία του κοινού θέλει ρούχα από διάσημους σχεδιαστές, οι τιμές των κομματιών αυτών όμως είναι απαγορευτικές !


Η λύση δίνεται με συνεργασίες  ανάμεσα σε εταιρίες μαζικής παραγωγής με επώνυμους δημιουργούς !Το 2004  έχουμε το collaboration του karl langerfeld  με τα h&M!
Ετσι σε λίγες ημέρες θα έχουμε και στην ελλάδα την collection Versace για τα H&M!
H τεχνολογία προχωρά   και η μόδα <<μπαίνει>> δυναμικά και στο διαδίκτυο ,το ένα e-shop διαδέχεται το άλλο! έχεις την δυνατότητα χωρίς κόπο να αποκτήσεις ό,τι σου αρέσει ακόμα και αν δεν είναι διαθέσιμο στην χώρα σου! Το 2008 μια γυναίκα ξόδεψε 100.000$ μέσα σε μία μέρα για αγορές στο net-a- porter!
Και φτάνουμε στο 2011,η μόδα έχει περάσει σε άλλη διάσταση ,αποτελεί τέχνη και οι δημιουργίες εκθέτονται τα μουσεία !Έτσι στο metropolitan museum of art μπορεί να δει κανείς σχέδια του Alexander mcqueen ενώ στο national museum of china του οίκου Louis vuitton!
Ένα κομμάτι ύφασμα και 2 ραφές άλλαξαν όλο τον κόσμο!και αν όλα αυτά έγιναν τα τελευταία 25 χρόνια,τι άλλο μας περιμένει? Σίγουρα θα δούμε πολλά, για  αυτό προσδεθείτε και  αναμείνατε τις εξελίξεις!
 (metallic fashion)

http://www.filodimos.gr/

3 σχόλια: