Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ…..

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ…..
Έλληνες σχεδιαστές που ζουν , εμπνέονται και εργάζονται  στην χώρα μας!
Ντύνουν εγχώριους και όχι μόνο σταρς ,ρούχα τους βλέπουμε σε όλα τα περιοδικά μόδας και ακούμε τα ονόματα τους συνέχεια, όμως δεν ξέρουμε το βασικότερο…. ότι είναι έλληνες! Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι ο τομέας της μόδας έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, ποσοτικά και ποιοτικά! Πέρα από τους γνωστούς παλαιότερους σχεδιαστές (βλ ασλάνη, κωστέτσο, τσέλιο ) πολλά νέα πρόσωπα έχουν κάνει την εμφάνισή τους και διαγράφουν ήδη την δικιά τους πορεία!Ας γνωρίσουμε μερικά από αυτά:

DEUX HOMME:Πίσω από το γαλλικό label  βρίσκονται ο Δημήτρης Αλεξάκης  και ο γρηγόρης τριανταφύλλου,2 νέοι άνθρωποί που έχουν προσαρμόσει την γαλλική φινέτσα στα ελληνικά δεδομένα !Εχουν ήδη δεκαπέντε χρόνια στο χώρο και το 1996 παρουσίασαν την πρώτη τους collection!Από τότε συμμετέχουν  σε όλες τις Athens fashion weeks!Δημιουργίες τους βρίκουμε και στο εξωτερικό (γαλλία,ρωσία ,ιταλία), χαρακτηριστικά μία από τις μεγαλύτερες boutique Maria Louisa του Παρισιού, στόλιζε το 2006 για μια ολόκληρη εβδομάδα την βιτρίνα της με ρούχα τους!Πήγη έμνευσής τους αποτελούν η ελληνική κληρονομιά ,η ευρωπαική ιστορία και οι τέχνες!
   

       

   



MI-RO:Δύο νησιώτες ο δημήτρης μαστρόκαλος από την κρήτη και ο γιάννης ράπτης από την κέρκυρα  είναι οι MI-RO.Από το 2003 που ένωσαν τις δυνάμεις τους δεν έχουν πάψει να σχεδιάζουν ρούχα με δυναμικό στυλ και απόλυτα θηλυκά κοψίματα, χωρίς υπερβολές και εκκεντρικότητες !Ανδρική ένδυση,κουστούμια για κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές καθώς και επαγγελματικές στολές για επιχειρήσεις φέρουν την υπογραφή τους !Δημιουργίες τους έχουν παρουσιαστεί και στο εξωτερικό όπως στη εβδομάδα υψηλής ραπτικής στην ρώμη, και έχουν εκπροσωπήσει την ελλάδα σε διαγωνισμούς με παγκόσμια εμβέλεια!
       

        

   


THEIA:Μια μοδίστρα <<όπως η ίδια λέει χαριτολογώντας >> με πτυχίο οικονομολόγου από την οξφόρδη είναι η theia,  κατά κόσμο Θεοδώρα προβοπούλου! Επειδή της άρεσε να δίνει συμβουλές το ψευδώνυμό της ήταν <<θεία δώρα >> και από εκεί προέκυψε το lebel  της! Βασικά χαρακτηριστικά της αποτελούν η προσοχή στις ραφές και στα στριφώματα και η χρήση μόνων φυσικών ινών! Μότο της αποτελεί η άποψη πως δεν αρκεί μόνο πως φαίνεται ένα ρούχο, αλλά και πως νιώθει αυτός που το φορά! Σήμα κατατεθέν της είναι οι κορσέδες που η δημιουργία τους οφείλεται σε προσωπικό <<κόλλημα>> όπως αποκαλύπτει σε συνεντεύξεις!Οι δημιουργίες της έχουν πινελιές θεατρικότητας και είναι μοναδικές.
        
     

      

ΔΟΥΚΑΣ ΧΑΤΖΗΔΟΥΚΑΣ:Η έλλαδα έχει πια το δικό της louboutin ,που αν και αρκετά νέος (γεννημένος το 1975),έχει κατακτήσει  όλο τον κόσμο! Ο θεσαλλονικιός σχεδιαστής  λατρεύει να δημιουργεί παπούτσια,τσάντες και αξεσουάρ! Στο βιογραφικό του περιέχονται ήδη σημαντικές συνεργασίες, με την swaroski hellas  και την  estee lauder!To 2008 παίρνει μέρος στην  εβδομάδα μόδα στο μιλάνο    και η ιταλική vogue φιλοξενεί σχεδιά του! Στους ολυμπιακούς αγώνες το 2004 σχεδιάζει το <<Olympic sandal>> με δέρμα και swaroski,το οποίο κάνει πάταγο!Σχέδιο από το ολυμπιακό σανδάλι εκθέτεται στο international swaroski museum  στην αυστρία! Επηρρεάζεται από την αναγέννηση και συχνά προσθέτει βολάν ,δαντέλα και άλλα αναγεννησιακά χαρακτηριστικά στις δημιουργίες του!
         


   


     

   
Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι οι παραπάνω σχεδιαστές παρουσιάζουν έντονη φιλανθρωπική δράση και στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για την δημιουργία θεσμών που προωθούν την ελληνική μόδα!!!!

3 σχόλια: